kredit-za-obratna-sredstva

Je kredit za obratna sredstva najboljša možnost?

Za nemoteno poslovanje potrebujemo stalno razpoložljiva likvidna sredstva, če teh zmanjka pa lahko dobimo kredit za obratna sredstva. Tako hitro rešimo morebitne zagate, ki jih imamo s plačevanjem obveznosti. Pri poslovanju redno nastajajo razni stroški, ki jih moramo imeti pod kontrolo, poleg tega imamo opravka tudi s kakšnimi nepredvidenimi stroški, ki nas lahko presenetijo. Le redka podjetja imajo na zalogi dovolj denarja, da lahko brez težav odreagirajo na takšne stroške, zato se splača poznati tudi nekatere posebne rešitve.

Ena od teh je seveda tudi kredit za obratna sredstva. To je priljubljena opcija predvsem za večja podjetja, ki lahko na ta način nemoteno poslujejo. Imamo pa na voljo tudi alternative, ki se včasih izkažejo za boljše.

Kredit za obratna sredstva ustreza večjim podjetjem

Banke so najbolj naklonjene večjim podjetjem in drugim strankam, od katerih si obetajo več dobička. Tako bodo tudi pogoji za kredite prilagojeni tem interesentom. Večja podjetja lahko dobijo ugodne kredite, zato je to dobra možnost tudi v primeru, da potrebujemo hitro finančno injekcijo za plačevanje nepredvidenih stroškov.

V praksi je kredit za obratna sredstva dejansko dobra rešitev, če lahko pri banki dobimo dobre pogoje. Treba je pretehtati vse faktorje in se odločiti za tisto možnost, ki nam v dani situaciji najbolj koristi. Morda bo to res kredit, lahko pa da se izkaže, da so bolj atraktivne nekatere druge možnosti. Še posebej to velja za manjša podjetja, ki ne morejo pričakovati dobrih pogojev za kredite pri bankah.

Kredit za obratna sredstva in alternative

Če se ne želimo ukvarjati z bankami, se lahko obrnemo na neodvisne ponudnike, ki opravljajo sorodne finančne storitve. To so strokovnjaki, ki imajo ponudbo pogosto zelo dobro prilagojeno manjšim podjetjem, ki potrebujejo likvidna sredstva za svoje poslovanje. Ti instrumenti imajo podobne odlike kot kredit za obratna sredstva, a delujejo nekoliko drugače.

Med najbolj atraktivnimi opcijami je faktoring, ki pomeni odkup nezapadlih terjatev. Tako so izdani računi financirani takoj, podjetje takoj dobi denar, ki ga lahko porabi za plačilo svojih obveznosti oziroma za financiranje svojega poslovanja. To je zelo elegantna rešitev za tista podjetja, ki ne želijo biti odvisna od zunanjega financiranja – to ni kredit za obratna sredstva, temveč se sredstva dejansko pridobivajo iz prodaje.

Kredit za obratna sredstva v primerjavi s faktoringom

Glavna prednost faktoringa v primerjavi s kreditom je vsekakor v tem, da so pogoji bistveno bolj naklonjeni manjšim podjetjem. Prav tako so veliko ugodnejše cene, pravzaprav se faktoring financira kar sam – storitve verjetno ne bo treba posebej plačevati, faktor sam zadrži del zneska, ki je na računu. So pa stroški v vsakem primeru precej nizki, morda le 1 % vrednosti oddanih terjatev.

Faktoring lahko vzpostavimo tako, da odlično deluje na dolgi rok pri rednem poslovanju. Ni le storitev, ki pride v poštev pri podjetjih v težavah, temveč pomaga tudi tistim, ki uspešno poslujejo, a ne želijo tvegati likvidnostnega krča in drugih težav v primeru nepričakovanih stroškov in zamud pri plačilih. Kredit za obratna sredstva ni tako prilagodljiv, nanj se pri rednem poslovanju ne moremo zanesti.