varčno nakupovanje

Varčevanje s pomočjo »30-dnevnega pravila«

Začetek je tisti, ki najbolj oteži varčevanje. Če želite privarčevati nekaj denarja, si lahko pomagate tudi s pomočjo »30-dnevnega pravila«. Gre za enostavno in učinkovito metodo, ki ima zgolj en cilj: izničiti nepotrebno impulzivno nakupovanje posameznika.

Deluje na naslednji način: ko boste naslednjič želeli kupiti nek izdelek – naj bodo to novi čevlji, nova videoigra ali nov avtomobil – se ustavite in takoj zapustite trgovino. Pojdite domov, vzemite list papirja in nanj zapišite ime izdelka, trgovino, kjer ste ga našli in ceno. Ne pozabite zapisati tudi datuma. List papirja shranite na vidno mesto, kjer ga boste videvali naslednjih 30 dni. Prav toliko časa se morate tudi zadržati, da izdelka ne kupite – če ga boste po pretečenem času še želeli kupiti, to mirne vesti tudi napravite.

Postopek izvajanja 30-dnevnega pravila je torej zelo enostaven. Potrebujete le nekoliko več samokontrole, kar pa je precej lažje, saj si ne odrekate nakupa, temveč ga zgolj prestavljate za 30 dni. Poleg tega, da se izognete kompulzivnemu nakupu nepotrebnih stvari, pa vam omogoča tudi, da vmesni čas izkoristite za iskanje dodatnih informacij o samem izdelku. Morda ta namreč sploh ni vreden nakupa! Na spletu preberite, kakšna je ocena ostalih uporabnikov, ki izdelek že imajo. Lahko se zgodi, da ste prihranili kar nekaj denarja na račun izdelka, ki bi vas s svojo nekvaliteto le jezil.

Na ta način lahko na dolgi rok privarčujete kar nekaj denarja

Vseeno pa je dobro, da ne varčujete brezciljno. Ugotovite, kaj boste z denarjem napravili. Lahko ga investirate in tako na dolgi rok oplemenitite, ali pa si privoščite nekaj dražjega, za vas zelo pomembnega. To je lahko stanovanje, nov družinski avtomobil ali daljše potovanje za celo družino, o katerem že dolgo sanjate. Varčevanje je smiselno tudi za starost; ob upokojitvi boste namreč občutili precejšen izpad dohodka. Prihranjeni denar bo to omilil.