Ali potrebujete barvni printer?

Morda se zdi, da je smiselno izbrati barvni printer v praktično vsakem primeru – ponudba izdelkov je namreč pestra, cene pa v primerjavi s črno-belimi alternativami niso prav nič višje. Pravzaprav so prav barvni tiskalniki med najcenejšimi. Ali ni torej najbolje izbrati barvnega tiskalnika, oziroma najbolje kar multifunkcijsko napravo, da s tem pokrijemo celo paleto možnosti? Niso črno-beli tiskalniki le nepotrebna omejitev? Seveda pa odgovor ne more biti univerzalen – v nekaterih primerih je gotovo smiselno izbrati barvni printer, v drugih pa pridejo še kako prav tudi določeni črno-beli tiskalniki.

Barvni printer v sodobni pisarni

Vse je seveda odvisno od tega, kakšne dokumente nameravate tiskati. V pisarniškem okolju se pogosto tiska predvsem dokumente za interno rabo, dopise, sporočila in podobne zadeve, pri katerih je estetska podoba drugotnega pomena. V takšnih primerih barvni printer ne bo doprinesel kakšnih posebnih prednosti. Glede na ceno in izbiro je morda vseeno smiselno, da izberete barvno verzijo, a upoštevajte prednosti črno-belih tiskalnikov – ti so običajno hitrejši in zmogljivejši, na dolgi rok pa zanesljivejši in cenejši. Vse to so odlike, ki v pisarniškem okolju še posebej izstopajo, zato so barvni tiskalniki v sodobnih pisarnah, šolah in podobnih delovnih mestih v manjšini.

V nekaterih primerih pa je barvni printer vsekakor nujen. Predvsem, ko se tiskajo dokumenti za komunikacijo s partnerji in strankami, pri čemer je vizualni vtis veliko bolj pomemben. Tudi, če gre le za barve logotipa ali drugih znakov, je v takšnih primerih pogosto pametno izkoristiti barvitost. Da ne omenjamo uporabnikov, ki brez barvnega tiskanja res ne morejo – to so na primer tiskarji, fotografi, oglaševalci …

Univerzalnega priporočila za izbiro pravega tiskalnika ni, velja pa v vsakem primeru nasvet, da je treba pred nakupom dobro premisliti o konkretnih željah in potrebah, ki jih imate. Morda bo boljši barvni printer, morda pa je smiselno izbrati črno-belega.