maca-v-prahu-na-zdravem-jedilniku

Maca v prahu na zdravem jedilniku

V želji po kar se da zdravi prehrani posegamo po živilih, ki obljubljajo odlične učinke, včasih pa vzamemo tudi kakšen dodatek, ki prinaša še dodatno zalogo koristnih hranilnih snovi. To je lahko tudi maca v prahu, ki je dokaj priljubljena izbira med tistimi, ki se na zdravo prehrano dobro spoznajo. To živili se lahko posrečeno vključi na vsak jedilnik, ki ga sestavlja večinoma zdrava prehrana, zato si vsekakor zasluži dodatne pozornosti.

Vsekakor je maca v prahu priljubljena predvsem med tistimi, ki so o zdravem življenju nekoliko bolj ozaveščeni, po tem dopolnilu pa posegajo tudi športniki. A seveda je moč maco dobiti v prodajalnah in spletnih trgovinah, kjer je ponudba na razpolago prav vsem. Ni torej izgovorov, da se ne bi o tej rastlini nekoliko bolj podrobno pozanimali in ugotovili, ali ne bo morda zelo koristna tudi za vaš jedilnik.

Kaj je maca v prahu?

Maca je rastlina, ki uspeva v Južni Ameriki, pretežno v Peruju. Sorodna je brokoliju, cvetači in zelju, a seveda ima tudi svoje posebne značilnosti. Gre pravzaprav za zelo zahtevno rastlino, saj raste na višini nad 4000. To pomeni, da je drugje ni možno uspešno gojiti, zato tudi dobava ni povsem neomejena. Na srečo pa se večinoma prodaja maca v prahu, kar je veliko bolj primerna oblika za transport in prodajo.

Najboljši del rastline je korenina, ki se posuši in zmelje v prah. Tak pripravek je zelo vsestranski in se lahko odlično vključi na zdrav jedilnik. Uporablja se podobno kot druga dopolnila, v kombinaciji z raznimi enostavnimi jedmi, predvsem se meša v smoothie, jogurt, puding …

Maca v prahu je najbolj značilen pripravek iz te rastline, imamo pa na voljo tudi druge izdelke, tudi kapsule ali tekoči ekstrakt.

Katera hranila vsebuje maca v prahu?

Glavni učinki mace vsekakor izvirajo iz ugodne hranilne sestave. Vsebuje kar veliko zalogo energije, večinoma v obliki ogljikovih hidratov. To dopolnjuje z relativno visoko vsebnostjo beljakovin in minimalno vsebnostjo maščob. Makrohranilni profil je idealen za športnike, pravzaprav za vse z aktivnim življenjskim slogom.

Seveda pa mace ne uživamo kot glavno jed in makrohranilna sestava ne pride toliko do izraza. Bolj pomembna je v tem oziru vsebnost mikrohranil – maca v prahu je bogata z vitaminom C in vitaminom B6, najdemo tudi veliko mineralov, kot so baker, železo, kalij, mangan.

Kakšne učinke ima maca v prahu?

Kaj torej lahko pričakujemo, če maco vključimo na jedilnik? Že pregled osnovnih hranilnih lastnosti razkriva ugoden profil za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga. Maca v prahu lahko odgovarja potrebam tistih, ki želijo pridobiti mišično maso, prav tako lahko pomaga pri hujšanju v primerno oblikovanem jedilniku.

Ima pa to živilo tudi nekatere druge učinke, ki sicer niso prav dobro raziskani. Tradicionalno velja za afrodiziak, poveča spolno moč in vzdržljivost. Blaži menstrualne težave in pomaga v menopavzi. Nazadnje pa je pomembno še to, da ima lahko zelo ugoden učinek na splošno počutje in zdravje telesa, zato je maca v prahu zelo priporočljiv prehranski dodatek za vsakogar, ki uživa zdravo in uravnoteženo prehrano.